Recept
1. recept
Svéd gombasaláta fött tojással
Elkészités:
50 dkg gombát alaposan mossunk meg, majd szeleteljük fel. Adjunk hozzá egy nagy fej apróra vágott vöröshagymát, és 4 evőkanál étolajon, fedő alatt pároljuk, amíg az összes levét elfövi. Ha túl száraz a gomba és nem enged elég levet, akkor öntsünk alá egy kis vizet, hogy puhára párolódjon. A zsírjára sütött, hagymás gombához tegyünk 2 dl sűrű paradicsomlevet, 1 teáskanál szőlőcukrot, 1 teáskanál sót, fél mokkáskanál őrölt babérlevelet, egy teáskanál friss kakukkfüvet, egy teáskanál borsfüvet, (ha nincs őrölt borsot) és egy evőkanál citromlevet, egy fél citrom reszelt héját, 2 szál petrezselymet apróra vágva.
Végül öntsünk rá 2 - 3 dl vizet, és jól összekeverve lassan forraljuk fel. Hűtőszekrényben másnapig érleljük.
Hidegen tálaljuk. Salátalevelekkel bélelt tálban szervírozzuk, és vékony citromkarikákkal, kakukkfűvel díszítjük.
Elkészítés:
A gombát megmossuk, megtisztítjuk (héját ne húzzuk le), apró kockára vágjuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, az olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a gombát és a paradicsompürét. Sóval, borssal, babérlevéllel, a borral és a citromlével ízesítjük. Addig pároljuk, amíg a gomba felesleges leve el nem fő. Hidegen, petrezselyemzölddel megszórt citromkarikával tálaljuk.
Elkészítés:
Egy deci olajban fedő alatt aranyszínűre sütünk két nagy fej (kb. 15 deka) apróra vágott vöröshagymát, hozzáadunk egy fél kiló megtisztított, cikkekre vagy vastag szeletekre vágott gombát, és sóval, törött borssal, egy kevés reszelt citromhéjjal, két babérlevéllel fűszerezve addig pároljuk, míg saját levét el nem főtte. Közé keverünk egy kis doboz paradicsompürét, csipetnyi cukorral "szelídítjük" az ízét, és néhány perces párolás után behűtjük. Tálalás előtt a babérlevelet kidobjuk belőle.
2 recept:
Kijevi jércemell burgonypürével mandulás öszibarackkal
Elkészítés:
1. Fűszervajas töltelékhez a sajtot lereszeljük (én személy szerint a legkisebben szoktam lereszelni, de sokan a nagylukúval csinálják), ezután jól összegyúrjuk a vajjal, kevés sót, az apróra vágott petrezselyem zöldet és reszelt szerecsendiót adunk hozzá. Ezután újra összekeverjük jó alaposan, és amíg a húst előkészítjük, hűtőben tároljuk
(kb. 15 perc az elkészítési ideje + 5-6 perc a hűtőben).
2, A csirkemellbe egy hegyes, vékony pengéjű késsel óvatosan, kb. a közepénél beleszúrunk, de vigyázva, hogy a mellfilé ne lukadjon át. Az ujjunkkal kicsit kitágíthatjuk a bevágott részt.
3, Ha ez megvan, akkor a fűszervajas tölteléket kivesszük a hűtőből, és egy sima csőfejes nyomózsákba helyezzük, ezután a mellfilékbe óvatósan belenyomjuk a fűszervajas tölteléket, és a végén egy fogpiszkálóval a bevágott résznek a végét lezárjuk, hogy sütés közben a fűszervaj ne jöjjön ki.
4, Duplán panírozzuk (liszt > tojás > morzsa > tojás > morzsa), lényeges, hogy mindenhol jól fedje a panírozás. Utána hűtőbe tesszük kb. 20z percre, hogy a vaj visszadermedjen (amikor összegyúrjuk, a kézmelegtől meglágyul), és a panír is kicsit megkeményedjen rajta.
5, 160 fokra melegített bő olajban lassan pirosra sütjük. Húsvillával (vagy bármi mással) nem szabad megszúrni, mert kifolyik a tölteléke.
6, Sült krumplival, rizzsel (rizi-bizivel), krumplipürével, vagy akár ezekből vegyes körettel tálaljuk.
Elkészítés:
Reszelje finomra a sajtot, dolgozza el alaposan a margarinnal és a fűszerekkel, majd a kivert csirkemellre kenve csavarja fel és tűzze meg hústűvel. Alufóliára helyezve süsse meg közepes hőfokra előmelegített sütőben. A burgonyapüréhez tisztítsa meg és vágja kockákra a burgonyát, majd bő, sós vízben főzze puhára. Egy keverőtálba téve a leszűrt burgonyát, öntse hozzá a tejet, margarint illetve az apróra vágott petrezselyemzöldet is adja hozzá, majd konyhai robotgéppel keverje pépesre. Idénynek megfelelően fejes salátával tálalhatja- az esztétika fokozása érdekében pedig habzsákba töltve tálalhatja a burgonyapürét.
Elkészítés:
A teavajat időben kiveszem a hűtőből, hogy puha, képlékeny legyen. A Trappista sajtot nagylyukú reszelőn lereszelem, és hozzáadom a puha vajhoz. Adok hozzá még néhány gerezd (ezt mindenki ízlése szerint) reszelt, vagy préselt fokhagymát, és jól összekeverem, egyenletesen eldolgozom.
A csirkemellfilét megtisztítom, a kissebb cafatokat levágom róla, és a szélesebb végénél, 1 hosszú, hegyes késsel felszúrom, és lyukat alakítok ki benne. Kívülről pedig finoman megsózom. Mindegyik csirkemellet így előkészítem. Majd a vajas töltelékkel kitöltöm az üreget, amit képeztem, de csak annyira, hogy a vége lezárható legyen. Jól összenyomkodom a végét a húsnak, hogy ne nyíljon szét.
Ha valaki bizonytalan a dologban, akkor fogpiszkálóval, vagy hústűvel is lezárhatja.
Ezután pedig a szokásos módon, liszt, tojás, zsemlemorzsa, kipanírozom. Én, a biztonság kedvéért dupla panírban készítem, hogy kissebb esélye legyen kifolyni a tölteléknek.
Nem túl forró olajban kezdem el sütni, fedő alatt, hogy biztosan átsüljön a husi, és csak a végén csavarom fel a tűzhelyet, hogy megpirítsam kicsit a bundáját.